Restaurování vchodových dveří do naší školy - výzva k podpoře akce.

10.07.2014 11:19

VÁŽENÍ RODIČE, PŘÁTELÉ ŠKOLY A VYZNAVAČI HISTORICKÝCH PAMÁTEK VE SVÁROVĚ,

rozhodli jsme se se Spolkem svárovského zvonu iniciovat krásný a prospěšný čin přes letošní léto, a to rekonstrukci a renovaci prvních i druhých vchodových dveří budovy Základní školy ve Svárově.

Zde je malá prosba a výzva pro nás:

Pojďme prosím přispět na dobrou věc a samozřejmě v rámci svých možností, přes léto nechat opravit a renovovat ve svárovské škole první i druhé vchodové dveře do budovy školy.

Pojďme opravit vstup do podoby původní se všemi patřičnými doplňky - klika, sklo, brano zavírá samo, citlivě integrovat i novodobý prvek automatického zámku na dálkové ovládání-bzučák s přívodem kabeláže. Pokusme se to realizovat celé do podoby kulturní, výchovné, estetické a hapestetické (dotykové), pro denně procházející naše děti a nás, rodičů školáků.

Pojďme dětem ukázat, že staré a praktické věci mají svou hodnotu a stojí za to je zachovat a nevyměnit je za hliník nebo dřevotřískové prvky a plast.

Pojďme jít cestou renovace, stylovosti, citlivého repasu.

U sebe doma to kolikrát umíme, ale zkusme to udělat i na takto exponovaném veřejném místě.

Třeba to v makovičkách našeho dorostu bude mít do budoucna nějaký hlubší záznam, že staré nemusí být nefunkční a nehezké nebo poflikované k funkčnosti a za čas na vyhození.

Ověřenou, kvalitní a rychlou firmu pana Michala Zetka ze Svárova máme předběžně naladěnou na provedení práce. Nakonec jeho vizitka, jak se dřevem umí pracovat, je k vidění na dveřích kostela sv. Lukáše, kde nám kolemjdoucím před měsícem nezištně věnoval nádherné dílo ve formě renovovaných klasicistních vchodových dveří (konec 18.stol.) do kostelního areálu se sluncovým motivem.

Pojďme k prvnímu zářijovému vstupu žáků do nového školního roku dát dětem a sobě funkční, krásný, praktický a civilní dárek, potřebný pro současný život.

Šlo by to?

Spolek svárovského zvonu tuto akci garantuje, že průhledně pro nás společně investujeme do rekonstrukce vchodových dveří budovy. A oslovením nás místních obyvatel a patriotů Svárova a Červeného Újezdu o příspěvek v jakékoliv výši se spolek zavazuje k smysluplnému užití těchto prostředků, tak jak je v jeho stanovách zakotveno.

Osobní sdělení I.:

Totiž - myslím, že stojí za to, docházkou do školy každé ráno a odpoledne otevírat pěkné dveře z roku 1905 a nikoliv zpola funkční smutnou trosku. Naše Ema Žofie končí nyní druhou třídu, tak alespoň ještě 3 roky bych se směl dotýkat krásných, více jak sto let starých funkčních dveří. A myslím, že já s Erikou rádi přispějeme organizační prací a koordinací a také do základu sbírky i vkladem pětistovkou Kč. Je nám jasné, že i padesátka, jako příspěvek jsou pěkné peníze pro příspěvek.

Děkuji nám.

Lukáš Bradáček

Osobní sdělení II.:

Dobrý nápad s dveřmi, samozřejmě souhlasím a podpořím. Peníze na dobrou věc se vždy najdou. Část dá obec Svárov, doufejme že přispěje i obec Červený Újezd, část škola a část bychom vybrali od rodičů dětí navštěvujících školu nyní nebo v budoucnu. Předem děkuji jménem OÚ Svárov za finanční příspěvky a podnětné připomínky. Příspěvky je možné zaslat na níže uvedený účet SSZ - Heslo: DVEŘE-ŠKOLA nebo složit v hotovosti přímo na OÚ Svárov.

S přáním hezkého dne Ivan Zetek - starosta obce Svárov.

Spolek svárovského zvonu - platforma spolupráce mezi církvemi, obecními úřady a obyvateli, prospívající památkám a přírodě.

Číslo bankovního účtu SSZ:  4000040000/2010   VS:  290314

Svárov č.1, Unhošť  273 51